Preferente Indoctro levert bij KWPN allermeeste 1.50m-springpaarden

ERMELO - Het KWPN heeft eens zorgvuldig op een rij gezet welke dekhengsten nu eigenlijk de meeste 1.50m-springpaarden leveren. De inmiddels 30-jarige, maar topfitte Indoctro staat bovenaan de lijst met maar liefst 207 nazaten op dit niveau!

Doel van het onderzoek was in kaart te brengen of het strenge selectiebeleid van het KWPN ook zijn vruchten afwerpt. Om goedgekeurd te worden bij het KWPN nemen de hengsten immers deel aan het verrichtingsonderzoek, maar het is ook interessant om te zien wat de resultaten zijn van de KWPN-fokkerij. 
Alle nakomelingen die geregistreerd zijn bij het KWPN zijn in kaart gebracht, waarbij er twee eisen waren: een klassering op minmimaal 1.50m-niveau én afstammen van een KWPN-goedgekeurde hengst, die na 1990 geboren is. Maar lieft 2.151 paarden werden zo uitgefilterd.

Zoals gezegd staat Indoctro bovenaan de resultatenlijst met 207 nakomelingen die 1.50m of hoger geklasserd zijn. Indorado staat op nummer vijf met 58 nazaten, gevolgd door Cantos op negen met 47 afstammelingen op het allerhoogste niveau.

Afgezet tegen het totaal aantal geregistreerde nakomelingen, scoort Cantos 5,7% van dat aantal op een prestatieniveau van 1.50m en hoger. Indoctro scoort hier 4,8%.

Bij de jonge hengsten, dat betekent dat de hengst maximaal acht jaar oud was op het dekmoment, gaat Bacardi VDL aan kop. Bacardi VDL is zelf onder Jannika Sprunger zeer succesvol geweest en wordt nu op het hoogste niveau uitgebracht door Edwina Alexander - Tops. Bacardi VDL heeft 36 nakomelingen, waarvan drie 1.50m of hoger springen: GigiCarmen, Goldenstar en Fremont VDL. Daarmee scoort Bacardi VDL maar liefst 8,3% qua percentage nakomelingen dat acteert op het hoogste niveau.
Op plaats drie treffen we in dit interessante overzicht van het KWPN Zirocco Blue VDL aan, en op plaats vijf Wittinger VDL.

Ook is er een overzicht gemaakt van de hengsten aan moederskant van de nakomelingen die 1.50m of hoger geklasseerd zijn. Op nummer twee zien we hier Indoctro met 70 kleinkinderen, terwijl Nimmerdor met 66 stuks op plaats drie staat. Corland treffen we op plaats acht aan met 36 nazaten, en op plek twaalf Indorado.

Het KWPN kwam tevens tot de onthulling dat voor een beproefde combinatie voor succes, het duo Indoctro en Nimmerdor steeds naar voren komt. Van deze bloedopbouw zijn een aantal opmerkelijke paarden gekomen, waaronder Royal Dream, het Grand-prixspringpaard van Dennis van den Brink. Ook Wittinger VDL presteerde onder Jur Vrieling op Grand-prixniveau en is ook uit een Indoctro x Nimmerdor-combinatie. Maar liefst 22 nazaten met deze zelfde bloedlijnen zijn 1.50m of hoger geklasseerd. 

Behalve Nimmerdor zelf is ook zijn zoon Ahorn een goede combinatie met Indoctro: hiervan kwam maar liefst 17 maal een nakomeling die 1.50m of hoger geklasseerd is. 
Bijna 5% van de merries die Ahorn als vader hebben, hebben nakomelingen die 1.50m of hoger springen. 

Ook concludeert het KWPN dat Indoctro-merries het goed doen in combinatie met Zirocco Blue VDL. Al zes keer kwam hier een springpaard uit voort dat op het hoogste niveau presteert. Voorbeelden zijn de Grand-Prixspringpaarden Flair en Jet Blue en de 1.50m-springpaarden Dancing Blue, Daylinde, Gogo Karla V van Willem Greve en Gold Diamonds W.G.. De meest logische redernering hiervoor is dat Zirocco Blue VDL maat, formaat en vermogen geeft en Indoctro-merries scherpte, bloed en souplesse. Zo vielen op de afstammelingenkeuring van Zirocco Blue VDL de veulens uit Indoctro-merries in positieve zin op. 

Bron: KWPN



 

Indoctro Preferent

Deze website maakt gebruik van Cookies. Zo kunnen we er voor zorgen dat uw surfervaring nog aangenamer wordt gemaakt.
Meer weten